"Toen Vitesse me kocht, ben ik flink gaan stappen, roken en drinken"

Glenn Helder
Glenn Helder Foto: © Pro Shots

Glenn Helder herkent zich in de gebeurtenissen rondom Mohamed Ihattaren. De oud-speler van Vitesse maakte in zijn privéleven ook regelmatig verkeerde keuzes, wat invloed had op zijn voetballoopbaan.

Helder vreest momenteel voor Ihattaren. "Hij zit niet in de fase dat hij geholpen kan worden", zegt hij over de oud-speler van PSV en Ajax bij de NOS. "Al is het voor hem nu erger: de druk is hoger en sociale media zetten al je daden in de spotlights. Als er in mijn tijd een smartphone had bestaan, zat ik nu nog in de bak...", vervolgt hij met een knipoog.

Ihattaren werd zondag aangehouden nadat hij zijn ex-vriendin mishandeld zou hebben. De 21-jarige voetballer werd dinsdag weer vrijgelaten, maar geldt nog als verdachte. In november werd Ihattaren ook al aangehouden vanwege een bedreiging. Helder had een gokverslaving en belandde in de gevangenis vanwege bedreiging, mishandeling en vuurwapenbezit.

Ihattaren heeft al veel hulp aangeboden gekregen, maar Helder denk niet dat Ihattaren zichzelf kan veranderen. "Van der Vaart, Vanenburg, Sneijder, de broer van Nouri, hij kreeg de jackpot aan persoonlijke begeleiding. Hij verkloot het niet zomaar, de jongen wil veranderen, anders zou hij ook geen hulp vragen. Maar hij houdt het niet vol."

"De spijt die ik heb, gun ik niemand."
Glenn Helder

Helder snapt wel waarom Ihattaren het moeilijk heeft nadat hij al vroeg doorbrak in het profvoetbal. "Ineens heb je geld en status, mensen hebben torenhoge verwachtingen van je. Alles wat je doet, wordt in de media uitvergroot. Je bent een kind in een te volwassen wereld. Daar verantwoordelijk mee omgaan, is een hele kunst", aldus de oud-international, die zelf zijn emoties net als Ihattaren wegstopte.

"Ik was niet dom, ik was goed opgevoed en toch maakte ik de verkeerde keuzes. Ik deed alles om m'n gevoelens maar niet aan te hoeven gaan. Terwijl: het enige wat ik had moeten doen is dankbaar zijn dat ik een talent had, dat ik daar geld mee kon verdienen. Ik had niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten karakter moeten tonen. Het begon klein. Ik dronk en rookte nooit. Maar toen Vitesse me aankocht, ben ik in die zomer flink gaan stappen, roken en drinken. Ik bleef presteren op het veld. Dat was mijn redding. Maar ook mijn ramp."

Helder werd naar eigen zeggen 'beloond voor slecht gedrag' en werd gokverslaafd. "Gokkers zijn de grootste leugenaars die er bestaan. Niet alleen voor hun omgeving, maar ook voor zichzelf", verklaart Helder zijn ondergang als prof. "Je schaamt je voor hoe je bent omgegaan met de kansen in je leven. Ik had alles, maar wat deed ik? Ik hielp mezelf in de vernieling. Ik was blij toen de dingen uitkwamen en ik rock bottom raakte. Ik word weer boos als ik aan mijn jongere zelf terugdenk. De spijt die ik heb, gun ik niemand. Ik hoop dat Ihattaren nooit zo'n biografie hoeft te schrijven als ik."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
8/04
Vitesse
18:45
Go Ahead Eagles
zo
16/04
NEC
12:15
Vitesse
za
22/04
Vitesse
21:00
Excelsior
zo
7/05
Fortuna Sittard
16:45
Vitesse
zo
14/05
Vitesse
12:15
SC Cambuur
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
11 Go Ahead Eagles 25 -8 29
12 Fortuna Sittard 26 -14 29
13 FC Volendam 26 -25 26
14 Vitesse 26 -16 24
15 Excelsior 26 -36 23
16 FC Emmen 26 -22 21
17 FC Groningen 26 -27 17
Bekijk de hele stand