Coëfficiëntenpolonaise gaat door: dit was het aandeel van Vitesse

0
Coëfficiëntenpolonaise gaat door: dit was het aandeel van Vitesse

Door de 3-0 overwinning van Ajax op Young Boys is Nederland gestegen naar de zevende plaats op de UEFA coëfficiëntenranglijst. Daarmee zijn 'we' Rusland voorbij. Het is de hoogste notering in vijf jaar tijd.

Het totaal aantal punten wordt verdeeld over het aantal Europese deelnemers per land. Dit seizoen mochten Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Willem ll zich laten zien op het internationale podium. Nederland verdiende tot dusver veertig punten, dat gedeeld wordt door het aantal deelnemers. Dat betekent dat de eredivisieclubs een coëfficiëntenscore hebben van 8.000. De ranking gaat over de score van de laatste vijf seizoenen. 

Nederland is Rusland nu voorbij en die zevende positie kan dat land ook niet meer terugverdienen dit seizoen. Alle Russische clubs zijn namelijk al uitgeschakeld. Hetzelfde geldt voor België en Oostenrijk, de belangrijkste achtervolgers van de eredivisionisten. PSV won in de groepsfase vier wedstrijden in de Europa League. Daarnaast wist het ook wedstrijd te winnen van Olympiakos in de knock-outfase.

Ajax heeft de afgelopen vijf jaar verreweg het meeste aantal punten verzameld. Maar liefst 88 van de 192 behaalde punten kwamen op het conto van de Amsterdammers. Ook PSV (37,5), AZ (31) en Feyenoord (23) leverden een aanzienlijke bijdrage, terwijl Vitesse (5,5), FC Utrecht (4), Willem II (2) en Heracles (1) het puntenaantal compleet maken.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!