Van Seggelen waarschuwt: ''Dit is een angstwekkende situatie''

0
Van Seggelen waarschuwt: ''Dit is een angstwekkende situatie''

Theo van Seggelen verwacht dat de coronacrisis grote gevolgen gaat hebben voor het profvoetbal in Nederland. De voormalig baas van de internationale spelersvakbond Fifpro, die ook lange tijd voorzitter was van de Nederlandse vakbond VVCS, maakt zich ernstig zorgen. 

"Sponsors zullen minder geld hebben, het is wachten wanneer het publiek weer komt", legt hij uit in gesprek met VI. "Bij de grote broadcasters gaat ook geen goed nieuws komen. Dit is echt zoveel meer dan een normale crisis. Waarom denk je dat de makelaars zo ongerust zijn? Het hele voetbalmodel kon weleens radicaal op de schop gaan. Terug naar normale contracten, minder transfers", voorspelt Van Seggelen. 

"Het is allemaal erg makkelijk praten, net alsof alle voetballers miljonair zijn. Nou, van onze leden heb je het dan nog niet eens over één procent", verklapt hij. "En ga je het rechterrijtje van de Eredivisie en de hele Eerste Divisie af, dan heb je het over niemand. Tachtig procent heeft net wat meer dan een modaal salaris en natuurlijk verdient de gemiddelde speler in de Eredivisie misschien drie ton, maar haal de topvijf eens weg; wat denk je dan dat er wordt verdiend?

"Dit gaat nu al wereldwijd tien-, twintig-, dertigduizend banen kosten in het voetbal", vervolgt Van Seggelen. "Het zijn niet alleen de spelers die hiervan leven, in Nederland eten ook duizenden anderen van het voetbal. Jij, ik, de mevrouw op de administratie, de man achter de camera van FOX... Na deze crisis zal alles anders zijn. Ik ben geen zwartkijker, nooit geweest, maar nu zie ik geen enkel lichtpuntje."

"We hebben met z’n allen een giga-probleem en moeten zij aan zij staan. Dit is een angstwekkende situatie. Juist nu moeten de gelederen worden gesloten", stelt hij. "We gaan kapot en ik zie de vinger overal richting het voetbal gaan. Spelers worden gezien als multinational. Die miljonairs moeten inleveren. Wat is het verschil met de horeca? Ook wij zijn dicht, weten niet meer hoe de huur en de salarissen te betalen", besluit Van Seggelen. 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!