'Nachtmerrie' voor Nieuwenhuis: ''Dat zou echt oneerlijk zijn''

0
'Nachtmerrie' voor Nieuwenhuis: ''Dat zou echt oneerlijk zijn''

Adviesbureau Hypercube heeft een computermodel ontwikkeld waarmee de competitie in minder speelrondes kan worden uitgespeeld, zo weet Voetbal International te melden. Op basis van prestaties en het afgewerkte programma kan een nieuwe stand worden gemaakt.

"Zonder er een wiskundig verhaal over algoritmes van te maken, komt het hier op neer: we kunnen de puntentotalen van alle deelnemende clubs zodanig schalen dat de kansen die clubs tot op de dag van vandaag op het veld hebben verworven, intact blijven. Dat zorgt voor maximale eerlijkheid en bezorgt iedereen een spannend einde van het seizoen. Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord nog te spelen, zodat iedereen op 26 wedstrijden staat", legt hij uit.

"Vervolgens schrap je de rondes 27 tot en met 30 en maak je een nieuwe stand. Wat dat voor clubs betekent, rekent de computer uit. Zo wordt er onder meer rekening gehouden met het programma dat clubs hebben afgewerkt. Simpel gezegd: een club die een makkelijker programma heeft gehad krijgt een kleinere bonus dan een club die een moeilijk programma heeft gehad", aldus Nieuwenhuis. 

"Zo ontstaat weliswaar een gekunstelde ranglijst, maar wel een die recht doet aan hetgeen de clubs tot nu toe hebben gepresteerd. Zo kan je met een verhaal komen naar je sponsors, fans en houders van de uitzendrechten. Stel dat de overheid straks de regels versoepelt en dat je nog een paar weken zou kunnen voetballen? Dan moet je ervoor zorgen dat álle clubs relevante wedstrijden hebben", stelt hij. 

"Er staat veel meer op het spel dan alleen een schaal. Het gaat om de continuïteit van de bedrijfstak", vervolgt Nieuwenhuis. "Iedereen heeft de inkomsten keihard nodig. Daarbij zullen ook andere beslissingen binnen de competitie op een nette manier uitgevochten moeten worden, zoals de strijd om Europa League-plaatsen en promotie en degradatie. Mijn nachtmerrie is dat de huidige stand straks maar wordt gepakt omdat men het niet meer weet. Dat zou pas echt oneerlijk zijn", beseft hij. 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!