''Zo zet Ajax Vitesse op indirecte wijze nog verder buitenspel''

0
''Zo zet Ajax Vitesse op indirecte wijze nog verder buitenspel''

Ajax heeft het salarishuis de laatste jaren flink verhoogd. Daardoor worden spelers van buiten de EU bijna onbetaalbaar voor de andere clubs in de Eredivisie. Tom Knipping schetst het probleem.

"Spelers van buiten de Europese Unie moeten minimaal 150 procent van het gemiddelde Eredivisie-salaris verdienen", schrijft hij in Voetbal International. "Voor spelers van achttien en negentien jaar geldt een uitzondering: zij moeten minstens 75 procent krijgen. Momenteel moeten niet-EU-spelers 436 duizend euro bruto verdienen."

Doordat Ajax meer salaris betaalt, is het gemiddelde salaris in de Eredivisie omhoog gegaan. "De verwachting is dat spelers van buiten de EU volgend jaar vijf tot zes ton moeten gaan kosten", weet Knipping. "Recent vestigde Ajax door het openbreken van de contracten van de sterspelers nieuwe salarisrecords. Die zullen pas doorwerken in het seizoen 2021/22. Een Japanner of een Nigeriaan moet dan mogelijk zeven tot acht ton gaan verdienen."

Knipping kan de effecten voor de Eredivisie voorspellen. "Dat is ruimschoots boven het salarisplafond van FC Utrecht, SC Heerenveen, FC Groningen en FC Twente, voor wie zelfs spelers van achttien en negentien jaar schreeuwend duur worden", beseft hij. "Vitesse en AZ zouden het in theorie kunnen betalen, maar de vraag is of zij zulke extreme bedragen over hebben voor een exotisch talent van wie je nog maar moet afwachten of hij gaat doorbreken."

"Een nieuwe Afonso Alves in Heerenveen, een nieuwe Keisuke Honda in Venlo, een nieuwe Ritsu Doan in Groningen. Het wordt vrijwel onbetaalbaar. Met de huidige regelgeving kunnen bijna alle clubs de scoutingsafdelingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië opdoeken. Het halen van niet-EU-spelers wordt een exclusief recht van de topdrie. Zo zet Ajax de rest op indirecte wijze nog verder buitenspel", aldus Knipping.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!