Vitesse nieuws, transfers & geruchten

KNVB komt met nieuws: 'Goal Line Replay' nieuw in Eredivisie

VAR
VAR Foto: © Pro Shots

De Eredivisie krijgt vanaf het seizoen 2023/’24 de beschikking over extra doellijncamera’s waarmee kan worden beoordeeld of een bal volledig over de doellijn is geweest: Goal Line Replay. Bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wordt Goal Line Replay voor het eerst gebruikt.

Dankzij de vier extra nieuwe high frame rate camera’s in alle Eredivisiestadions kan de VAR zeer nauwkeurig beoordelen of een bal wel of niet volledig de doellijn is gepasseerd, zo geeft de KNVB aan. Zowel links als rechts ter hoogte van de doellijn wordt een camera gepositioneerd, die registreert wat er op de doellijn gebeurt.

Goal Line Replay is niet hetzelfde als de automatische doellijntechnologie waar scheidsrechters een melding op hun horloge ontvangen als er een bal over de doellijn is geweest. De camera’s zijn ook bruikbaar bij relevante VAR-situaties in en nabij het strafschopgebied. Dat kan gaan om strafschopsituaties, doelpuntsituaties, rode kaartsituaties of persoonsverwisselingen.

Ook de buitenspelcamera's, de 16-meter-camera's, krijgen komend seizoen een upgrade. Zij zullen van HD naar 4K gaan. Hierdoor ontstaat een breder zichtveld en kan scherper worden ingezoomd bij bijvoorbeeld buitenspelsituaties, zonder verlies van beeldkwaliteit.

Daarnaast wordt vanaf komend seizoen de VAR ook gebruikt in de achtste finales van de TOTO KNVB Beker. De voorgaande jaren werd de VAR in het bekertoernooi pas ingezet vanaf de kwartfinales.

Lees meer:
0 reacties