Vitesse nieuws, transfers & geruchten

Jan de Jong waarschuwt: "Zelfs Vitesse zit in de gevarenzone"

Jan de Jong
Jan de Jong Foto: © Pro Shots

Eerder dit jaar werd al bekend dat er definitief geen NL League gaat komen. Het plan hield in dat er een samensmelting moest komen tussen de Eredivisie, Eerste Divisie, Eredivisie Vrouwen en E Divisie. De topclubs waren echter bang dat ze te veel controle zouden verliezen in de NL League. Eredivisie CV-directeur Jan de Jong (56) geeft aan dat er aan de NL League een businessplan was gekoppeld.

"Daarin zijn toen afspraken gemaakt over de verdeling van de mediagelden", zegt hij tegen Voetbal International. "Daar was destijds een benodigde meerderheid voor, waardoor we nu die discussie niet opnieuw hoeven te voeren. Recent zijn de afspraken herbevestigd." Zo gaat 15 procent van de pot naar de Keuken Kampioen Divisie.

De Jong: "Daar komen na 2025 miljoenen en miljoenen bij. Die afdracht is best hoog, maar dat gebeurt ook omdat de afgelopen vijf jaar vijftien clubs in beide competities hebben gespeeld. Het verloop is enorm. Momenteel zitten zelfs Vitesse en FC Utrecht in de gevarenzone."

"Ik vergelijk de situatie met de politiek: het traditionele midden is verdwenen. Zekerheidjes zoals FC Groningen en Willem II zijn geen zekerheidjes meer. Net zoals het CDA. Alles staat op zijn kop. De druk dat ze zomaar in de Keuken Kampioen Divisie kunnen belanden, voelen de clubs heel sterk", aldus Jan de Jong.

Lees meer:
0 reacties