Ex-Vitessenaar ziet overeenkomst: "Het was een zwaar jaar net als nu"

Emile Mbamba
Emile Mbamba Foto: © Pro Shots

Vitesse bevindt zich momenteel in een slechte uitgangspositie. Op zowel sportief als financieel gebied heeft de club het zwaar. Dat is voor voormalig Vitesse-spelers Emile Mbamba en Guram Kashia niks nieuws...

Emile Mbamba voorkomt met Vitesse in voetbaljaargang 2003-2004 net aan te degraderen. Bij De Gelderlander vertelt hij over de laatste wedstrijd in de nacompetitie die met 2-0 gewonnen werd. "Daarna was de opluchting enorm en werd feest gevierd. Alle spanning kwam er uit. De club leefde nog, zo voelde dat. Het was een heel zwaar jaar. De situatie is te vergelijken met nu. Er waren financiële problemen, de club zat in een overgang na het vertrek van meneer Aalbers [oud-voorzitter]. De selectie bestond uit veel jonge spelers. De balans was niet goed. Ik was zelf nog erg jong en was doorgebroken vanuit de jeugd. Ik moest nog heel veel leren."

Toch bleef Mbamba hard strijden voor zijn club. "In de eredivisie moest iedereen er meteen staan. Elke wedstrijd was een gevecht. Ik werd topscorer met zes goals. Dat is niet veel, maar we kregen in wedstrijden ook niet zo veel kansen. En uiteindelijk zijn die zes goals toch belangrijk geweest. Zo hebben we een uitweg gevonden."

Ook Guram Kashia kreeg het zwaar tijdens zijn tijd bij Vitesse in het 2010-2011 seizoen. "We hadden dat seizoen werkelijk een enorme selectie. Veertig man, ja. De club stond voor een nieuw tijdperk. Merab Jordania voerde de regie. Het was een komen en gaan van spelers." Toch stond de club er volgens de Georgiër er toen beter voor. "Toen was de koers wel helder. Vitesse wilde omhoog. Er was sprake van een overbruggingsjaar. Nu is de toekomst niet duidelijk, omdat de overname nog niet is goedgekeurd. Wat is het plan voor de komende vijf jaar bij Vitesse?"

Desondanks blijft Kashia ook een beetje optimistisch over het huidige Vitesse. "Wij hadden in 2010 een compleet nieuw team. Er zaten grote ego’s in de selectie, er was onderlinge wrevel. Er waren ruzies in de kleedkamer. De teamspirit ontbrak. De wijze les voor Vitesse nu? Vecht voor elke meter. Trek samen op. Als eenheid. Ik geloof niet in degradatie. Deze groep heeft echt te veel kwaliteit. Maar iedereen moet wel het uiterste geven. Ze zijn nu op weg om te ontsnappen. Dit wordt een nieuw wonder aan de Rijn."

Mbamba is het hiermee eens. "Ik maakte deel uit van een selectie die op voorhand moest overleven. Ik was jong en nerveus. Maar ik had ook de energie. De geestdrift. Ik moest vechten voor mijn plek. Ik kwam in het team en werd uiteindelijk topscorer in de competitie. Voor ons was elke wedstrijd in de slotfase van het seizoen een finale. Met de huidige groep kan Vitesse zeker overleven. Met geloof in eigen kunnen. Ook dit is een jaar na Europese glorie, zoals destijds bij ons. De spelers zelf hebben uiteindelijk de sleutel tot succes in handen. Zij moeten vechten. Voor Vitesse en voor hun eer. Ga ervoor! Met hart en ziel!"

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 34 5 54
8 SC Heerenveen 34 -6 46
9 RKC Waalwijk 34 -14 41
10 Vitesse 34 -5 40
11 Go Ahead Eagles 34 -10 40
12 NEC 34 -3 39
13 Fortuna Sittard 34 -23 36
Bekijk de hele stand