Cocu: "We zijn stabiel, zakken niet meer door de ondergrens"

Phillip Cocu staat ESPN te woord
Phillip Cocu staat ESPN te woord Foto: © Pro Shots

Phillip Cocu is, na een jaar clubloos te zijn geweest, alweer vier maande actief als trainer van Vitesse. Het doel voor dit seizoen is helder: Vitesse moet in de Eredivisie blijven. De resultaten van de afgelopen weken zijn hoopgevend.

Na een jaar zonder club begon het voor Cocu weer te kriebelen. "Ik voelde dat ik er wel klaar voor was", legt hij uit in Voetbal International. "Een sabbatical neem je met een reden, de eerste maanden was dat ook prima, maar je voelt het wel weer langzaam komen. Dan is het wachten op wat zich aandient. De verleiding om dan ja te zeggen tegen iets is groot, soms klinkt iets heel aantrekkelijk om aan te grijpen, maar moet je toch even wachten. Dat vond ik soms best lastig. Nu kan ik weer lekker op het veld bezig zijn met staf en spelers. Echt weer trainer zijn voelt goed."

Het is geen toeval dat hij aan de slag is gegaan bij de club waar hij vroeger zelf heeft gespeeld. "In het nemen van een beslissing voor jezelf is dat wel een pre geweest. Dat heeft met gevoel te maken", gaat Cocu verder. "Mijn periode hier is een belangrijke en mooie periode in mijn spelersloopbaan geweest. Dat blijft je toch bij, daar heb je prettige herinneringen aan. Die link is er, maar het is niet vanzelfsprekend. Het heeft wel iets extra’s. Daar komt bij dat de club in een lastige situatie zat en nog steeds zit. Dan wil je elkaar helpen, dan voel je een bepaalde verantwoordelijkheid. Zo komt het plotseling bij elkaar."

De oud-international is erg tevreden met de resultaten van de laatste weken. "We komen uit een moeilijke periode voor de winterbreak. Er hing veel negativiteit rond de club en het elftal. We hebben met spelers en staf hard gewerkt, een nieuwe start gemaakt met andere trainingsmethoden. In een aantal topwedstrijden hebben we een resultaat gehaald. Dat was stap één. Nu is het tijd voor stap twee. Kunnen we die lijn doortrekken? We moeten wedstrijden gaan winnen om uit de onderste regionen weg te komen. Straks komen er wedstrijden waarin je punten moet halen om naar boven te kruipen. We zijn goed begonnen dit jaar, hoe we ons manifesteren is oké, daar kan ik alleen maar tevreden over zijn. Het slaat ook over op iedereen, het vertrouwen groeit. Dat moet de maatstaf zijn. We zijn stabiel, zakken niet meer door de ondergrens. Nu moeten we langzaam de grens verleggen, nog iets beter worden. Als team moeten we vertrouwen en geloof uitstralen. Er is nu een basis waar we mee verder kunnen", besluit de oefenmeester.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/03
RKC Waalwijk
21:00
Vitesse
za
16/03
Vitesse
21:00
Almere City
za
30/03
AZ
21:00
Vitesse
di
2/04
Vitesse
18:45
Sparta Rotterdam
zo
7/04
Vitesse
12:15
NEC
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
12 Fortuna Sittard 23 -16 27
13 Almere City 23 -17 27
14 Heracles Almelo 23 -24 22
15 Excelsior 23 -11 21
16 RKC Waalwijk 24 -21 18
17 Vitesse 24 -30 16
18 FC Volendam 24 -37 13
Bekijk de hele stand