BTCClicks.com Banner

Vitesse kan Europese overwintering uit het hoofd zetten. De Arnhemse eredivisionist liep donderdagavond in een knotsgekke wedstrijd tegen Zulte Waregem tegen de derde nederlaag in de groepsfase van de Europa League aan: 0-2.

Scheidsrechter Yevhen Aranovskiy uit Oekraïne eiste een dubieuze hoofdrol op met twee rode kaarten en twee afgekeurde treffers van Vitesse.

Zes punten
Alleen bij een zege had Vitesse, dat op voorhand net als de Belgische opponent één punt uit drie duels had, aansluiting gevonden met Nice. Het Franse Nice, de nummer twee van poule K, verloor met 1-0 van Lazio en bleef op zes punten staan. Vitesse gaat nog op bezoek bij het al geplaatste Lazio (23 november) en speelt de laatste poulewedstrijd thuis tegen Nice (7 december).

Trainer Henk Fraser gunde tegen Zulte Waregem zijn eerste spits Tim Matavz rust. Luc Castaignos begon daarmee, net als in de uitwedstrijd (1-1), in de basis bij Vitesse. Op het middenveld had de coach een plek ingeruimd voor Mason Mount. Alexander Büttner startte gewoon als linksback, waardoor Lassana Faye op de bank begon.

Hoekschop
Voordat Vitesse er erg in had, keek het al tegen een achterstand aan. Net als in Waregem viel de treffer uit een standaardsituatie. Peter Olayinka werkte na drie minuten een hoekschop binnen: 0-1. Na tien minuten stond de 0-2 al bijna op het bord. Doelman Remko Pasveer zag een vrije trap van voormalig Vitessenaar Onur Kaya naast zich op de paal belanden.

Zulte kwam na 22 minuten met tien man te staan.

Gele kaarten
Linksback Kingsley Madu incasseerde in korte tijd twee gele kaarten en kon vertrekken. Het was voor Vitesse het sein om meer aan te dringen. Milot Rashica zorgde twee keer voor gevaar, maar stuitte beide keren op doelman Louis Bostyn. Mount trof de bovenkant van de lat. De grootste mogelijkheid voor rust was voor Rashica, maar de aanvaller zag zijn kopbal ternauwernood op de lat getikt worden door Bostyn.

Vitesse nam na de pauze direct het initiatief, kreeg enkele kansen, maar verzuimde zichzelf te belonen. Na 52 minuten moest de Arnhemse club ook met tien man verder, na een discutabele tweede gele kaart voor Büttner. Het zat de ploeg van Fraser vervolgens ook niet mee in de zoektocht naar de gelijkmaker. De uitblinkende Mount dacht voor de 1-1 te zorgen, maar scheidsrechter Aranovskiy keurde de goal af vanwege buitenspel.

Met het inbrengen van Navarone Foor voor Guram Kashia probeerde Fraser de druk op de Belgische defensie verder op te voeren, maar twintig minuten kreeg Vitesse de deksel op de neus. Zulte sloeg in de omschakeling keihard toe. Kaya liet Pasveer met een schot in de linkerhoek kansloos: 0-2. Arbiter Aranovskiy boorde de Arnhemmers tot overmaat van ramp de aansluitingstreffer door de neus. Thomas Bruns passeerde doelman Bostyn, maar zou een overtreding hebben gemaakt.

Vitesse-Zulte Waregem 0-2 (0-1). 3. 0-1 Peter Olayinka, 70. 0-2 Onur Kaya.
Scheidsrechter: Evgen Aranovskiy (Oekraïne).
Gele kaarten: Mason Mount, Luc Castaignos, Tim Matavz, Thomas Bruns (Vitesse).
Rode kaarten: Alexander Büttner (Vitesse, twee keer geel), Kingsley Madu (Zulte Waregem, twee keer geel).
Vitesse: Pasveer; Dabo, Kashia (67. Foor), Miazga, Büttner; Serero (58. Faye), Mount, Bruns; Rashica, Castaignos (34. Matavz), Linssen.
Zulte Waregem: Bostyn; De Fauw (87. Heylen), Walsh, Baudry, De Sart, De Pauw (27. Hamalainen), De Mets, Kaya (77. Doumbia), Coopman, Olayinka

Bron:De Gelderlander