BTCClicks.com Banner

Eind goed al goed, althans qua resultaten.

Na die geweldige bekerwinst heeft Vitesse dankzij FC Utrecht, dat lof verdient omdat het sportiviteit liet prevaleren boven financiën, ook nog eens de vijfde plaats in de eindrangschikking gepakt. Eind goed, al goed dus, althans qua resultaten. Wat betreft de amusementswaarde was het vaak een stuk minder.

De wedstrijd tegen degradatiekandidaat Roda JC was vermakelijk vanwege de vele scenes voor beide doelen en vormde tegelijkertijd een aardige weerspiegeling van het seizoen. Bij vlagen ging het leuk, met goede combinaties en gevaarlijke aanvallen, op andere momenten vielen er gaten en werden er kansen weggegeven. Het duel tegen de Limburgers was daarmee net zo grillig als de prestaties van Vitesse gedurende het afgelopen seizoen.

Die grilligheid heeft Fraser er niet uit kunnen krijgen. Ik denk dat hem dat maar voor een beperkt deel is aan te rekenen. In tactisch opzicht hadden enkele dingen beter gekund. Wat eerder en in betere samenwerking afjagen van de tegenstander bijvoorbeeld, of het houden van twee snelle spelers bij de middenlijn bij corners tegen in plaats van allemaal terug te lopen. Maar de opstellingen van de trainer en zijn wissels waren over het algemeen logisch. Verder waren zijn analyses correct en verwoordde hij die goed en rustig. Hij toonde zich terecht vaak ontevreden, al dan niet tussen de regels door. Deze trainer onderkent dus de problemen in zijn team en dat hebben we bij vorige trainers weleens anders meegemaakt.

De bedenkelijke wisselvalligheid komt dus niet op het conto van de trainer en dan kan het niet anders of de oorzaak daarvan moet in de samenstelling van de selectie worden gezocht. Aangezien vijf huurspelers terug moeten naar de clubs waar zij onder contract staan, zal die sowieso gaan veranderen. Het is aan de technisch directeur in samenspraak met de trainer om dat op dusdanige wijze te doen dat er meer stabiliteit in de prestaties komt. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat Vitesse regelmatig aantrekkelijk voetbal gaat spelen en zich zal manifesteren als een sterke subtopper en een waardige vertegenwoordiger van Nederland in de Europa League.

Ik zal de technische mensen, die met het aantrekken van Bruns en de contractverlenging van Kruiswijk al goed bezig zijn, helpen: los van aanvullingen in de breedte moet er een nieuwe rechtsback komen, liefst ook een centrale verdediger met snelheid en opbouwende kwaliteiten en een goede linksbuiten.

Laten we verder hopen dat Nakamba en Van Wolfswinkel niet worden weggeplukt door andere clubs. Dit zijn voor Vitesse moeilijk te vervangen sleutelfiguren. In iets mindere mate geldt hetzelfde voor Rashica.

Het zou mooi zijn als de club voor een echte kwaliteitsimpuls kan zorgen met behulp van de extra financiële middelen via de Europa League en/of via Chelsea. Nu Vitesse Europa ingaat, moet het voor die club namelijk aantrekkelijker zijn om enkele spelers die normaal naar de Championship of de Bundeliga gaan, in Arnhem te stallen.

Voor supporters en analytici van de club is het nu tijd voor andere dingen. Niet lang, want over een week of vijf/zes is de eerste training alweer op weg naar een voor Vitesse bijzonder nieuw seizoen met eerst de Johan Cruijff Schaal en later zes Europese wedstrijden. Duels om nu al naar uit te kijken.

Vitesse-Roda JC 3-0

  1. Van Wolfswinkel 1-0, 80. Van Wolfswinkel 2-0, 90. Baker 3-0.