BTCClicks.com Banner

Het is beter om te switchen van 4-3-3 naar 4-4-2.

Met een wat naar beneden bijgesteld verwachtingspatroon kan ik redelijk mild op deze wedstrijd terugkijken. Anders dan voor het seizoen gehoopt, is Vitesse geen ploeg die het de top drie structureel moeilijk kan maken. Incidenteel zouden de mannen van Fraser tegen een topploeg een goed resultaat kunnen behalen, maar dan moet het een beetje meezitten én alle elf spelers in het veld moeten een goed niveau halen. Aan die beide voorwaarden werd zaterdagavond helaas niet voldaan.

De eerste tien minuten waren voortreffelijk, beter zelfs dan ik het hele seizoen tot nu toe heb gezien. Het is dan buitengewoon ongelukkig als de eerste de beste tegenaanval van de tegenstander een goal kost en al helemaal als dat uit een schot is dat er normaal gesproken niet in mag gaan. Een blunder van doelman Room wil ik het zeker niet noemen, maar ik denk dat hij zelf ook enorm baalt dat hij die bal niet heeft kunnen pakken.

Na de goal werd het spel van Vitesse een stuk minder en kwam duidelijk naar voren waar de problemen liggen. De opbouw van achteruit verloopt te aarzelend en er wordt niet snel genoeg de diepte gezocht. De bal blijft te lang in de laatste linie hangen of komt daar via een kaats met een middenvelder of aanvaller linea recta terug. Daar wordt geen tegenstander onrustig van.

Aan de linkerkant komt vanaf de achterlijn vrijwel geen bruikbare voorzet. Dat komt doordat zowel Tighadouini als zijn mogelijke vervanger Nathan rechtsbenige spelers zijn die de bal aan de voet willen hebben en acties naar binnen willen maken. Dan komen ze in de drukte terecht en ze zijn net niet goed genoeg om hun acties daar succesvol af te ronden. Aan de rechterkant heeft Rashica wel diepgang en hij houdt het veld breed, maar hij wordt vaak over het hoofd gezien of veel te laat aangespeeld.

Omdat de aanvoer vanaf de vleugels minimaal is, komt spits Van Wolfswinkel niet tot zijn recht. Hij werkt zich een slag in de rondte, maar krijgt zelden een goed steekpassje of een flankbal op maat. Hij moet steeds maar weer het gevecht aangaan met twee fysiek sterke tegenstanders in zijn nek op hoge ballen van achteruit.

De middenvelders Foor, Baker en Nakamba zijn stuk voor stuk goede voetballers, maar in de ondersteuning van de spits schieten zij tekort en de kunst van tussen de linies spelen, zoals Qazaishvili zo goed kan, beheersen zij niet. Verder zorgen zij behalve door de spelhervattingen via Baker voor te weinig doelgevaar en doelpunten.

De wedstrijdinstelling was prima en er zijn wel degelijk wat kansen geweest tegen het een landskampioen onwaardig spelende PSV, maar de structurele problemen in het team vallen niet te ontkennen en kunnen nog veel punten gaan kosten.

Als ik trainer van Vitesse was, gooide ik het roer volledig om en ging met twee spitsen spelen en een middenveld met vier man in een ruit. Mijn suggestie: Room – Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk – Rashica, Nakamba, Ota, Baker – Van Wolfswinkel, Zhang.

Nakamba in de punt naar achteren, Baker in de punt naar voren en Rashica stijf op rechts voor de aanvoer vanaf die kant en Ota met eenzelfde opdracht vanaf links (afdraaiende ballen erin slingeren kan hij namelijk wèl). Zorg daarbij voor meer snelheid en diepgang in het spel door regelmatig één van de twee spitsen van achteruit hoog aan te spelen en te gaan voor de tweede bal.

In deze opstelling en met deze speelwijze komt iedere speler in zijn kracht, is een goede veldbezetting gewaarborgd en is de kans groot op succes en ook nog eens met leuk voetbal. Blijft Fraser met deze spelers volharden in dezelfde speelwijze, dan zit er dit seizoen niet meer in dan een plek ergens in de grauwe middenmoot.

Vitesse-PSV 0-2

  1. Pereiro 0-1, 90. Pereiro 0-2
  • Sovjet Henk

    Nog nooit zo met je eens geweest als nu, Vitesse is zo voorspelbaar net als vorig seizoen, vleugels krijgen dubbele dekking en zijn dus onzichtbaar en tempo ligt al tijden te laag, in 4-4–2 kun je veel meer verassing in het spel leggen en krijgt Ricky eindelijk steun van targetman en aanspeelpunt Zhang, nu alleen nog toestemming vragen aan Mo of er afgeweken mag worden van de failliete huisstijl die door hem en Bosz is verplicht gesteld voor alle teams van Vitesse.