BTCClicks.com Banner

Stof tot nadenken voor trainer Fraser.

Na de uitleg van trainer Fraser weten we waar het aan ligt: de jongens zijn door het zware Europese programma moe en kunnen het niet meer opbrengen. De Gelderlander neemt deze verklaring klakkeloos over en kopt met grote letters: ”Vitesse is toe aan rust.” Wat een onzin.

Vitesse heeft in de afgelopen twee weken één extra wedstrijd gehad en wel thuis tegen Zulte Waregem, dus gereisd hoefde er niet eens te worden. Dat zou dan vermoeidheid veroorzaken?  En als er dan spelers vermoeid waren, waarom heeft Fraser er dan niet een paar op de bank gezet? Zo goed waren de meesten toch niet de laatste twee wedstrijden voorafgaand aan dit duel? Waren ze toen ook al moe trouwens?

Nee, de problemen liggen ergens anders en dat Fraser dat niet signaleert, geeft te denken, maar is helaas ook wel logisch. Als hij dat namelijk wel zag, had hij zijn ploeg wel anders laten spelen. Ik ga niet nog een keer in herhaling treden, ik heb het al een paar keer uitgelegd, Vitesse hanteert een verfoeilijke tactiek. Ik heb dit weekend weer veel Nederlandse competitiewedstrijden gezien en vastgesteld dat er geen enkele ploeg zo laf en saai speelt als Vitesse. Neem ook het duel tegen PEC Zwolle. Volgens trainer Van ‘t Schip had zijn ploeg het spel grotendeels gecontroleerd. Geen kunst als er geen enkele druk wordt uitgeoefend op de centrale verdedigers Marcellis en Sandler. Vooral laatstgenoemde liep af en toe als een zomeravondvoetballer met de bal te slenteren. Van het massaal achteruitlopende Vitesse mocht dat.

Van een meer aanvallende tactiek wordt een ploeg ook niet vermoeider dan van het behoudende spelletje van Vitesse. Integendeel zelfs. Door massaal op te schuiven, de linies kort op elkaar te houden en snel druk te geven, hoeven er minder meters te worden afgelegd en lijdt de tegenstander snel balverlies. En meters zijn aan de bal gemakkelijker te maken dan zonder. Dat geldt nog eens extra voor zinloos stoorwerk van één of twee aanvallers tegen vier verdedigers.

Vitesse blijft maar volharden in hetzelfde, vervelende speltype. En hoe de wedstrijd ook loopt, er verandert niets. Niet in de wijze van spelen en niet in de bezetting. Zo zit ik me al weken te ergeren aan Matavz. Hij houdt geen bal vast, als hij in het duel een bal doorkopt heeft hij werkelijk geen idee waarheen en hij torpedeert vaak de kans op gevaarlijke aanvallen door volkomen onnodig buitenspel te lopen. Ik had veel meer van hem verwacht. Het is nu zo dat je niets aan hem hebt als hij niet scoort. Waarom geen invalbeurt gegund aan de in Jong Vitesse productieve jongeling Ten Teije?

Ook een grote ergernis: de trage spelvoortzettingen van doelman Pasveer. Het schijnt tegenwoordig zo te zijn dat eerst alle spelers naar binnen moeten kruipen, voordat de lange uittrap komt. Dat was bij Room ook al zo. Waarom allemaal de trechter in lopen? Ik heb altijd geleerd dat het spel breed moet worden gehouden en bovendien is tempo in het spel belangrijk. Pasveer doet dit zo langzaam in opdracht van Fraser, dus moeten we het de trainer aanrekenen. Ik deel dus de ergernis van een groot deel van het publiek en snap de fluitconcerten, maar het is niet terecht om de in opdracht van de trainer handelende eigen keeper constant massaal uit te fluiten. Het is ook niet in het Vitessebelang, want hij kan er alleen maar slechter van gaan spelen.

Waarschijnlijk uit verveling bij deze oervervelende wedstrijd ontstonden er ook lacherige spreekkoren voor de tot voor kort nog door velen verketterde Dabo. Dat was even leuk, maar ging te lang door, want het leidt deze goedwillende speler af en legt onnodige druk op hem. Ik adviseer om deze jongen met aanmoedigingen te begeleiden als hij goede acties heeft, wat gelukkig steeds meer voorkomt, en het daarbij te laten.

Er waaieren nu maar liefst zeven internationals uit voor interlands met diverse landen. Aan dat grote aantal komen veel andere Eredivisieploegen niet, terwijl die wel leuker, frisser voetbal spelen. Dat is voor trainer Fraser stof om in de komende twee weken eens heel hard over te gaan nadenken.

Vitesse-PEC Zwolle 0-0