BTCClicks.com Banner

Nooit meer de laffe tactiek van de eerste helft.

 Door een fel geelzwart gekleurde bril kijkende mensen zullen het vooral over de tweede helft willen hebben, zwartkijkers zullen graag de nadruk leggen op het eerste deel van de wedstrijd. Als supporter annex nuchtere analyticus zal ik beide wedstrijddelen in beschouwing moeten nemen.

Dan begin ik maar bij het begin, de eerste vijfenveertig minuten. Daar past maar één kwalificatie bij: bedroevend. Er zat geen tempo in en de ploeg toonde geen lef en initiatief. Het is te triest voor woorden als een modaal elftalletje als Go Ahead Eagles tegen Vitesse veruit het meeste balbezit heeft.

Dat heeft alles te maken met de spelopvatting. In plaats van de Deventenaren direct onder druk te zetten, koos Vitesse ervoor om terug te zakken op eigen helft. Daar zag ik regelmatig twee linies van vier man staan, terwijl twee aanvallers zich het schompes liepen om druk te zetten op vier Go Aheadverdedigers. Welnu, dat zijn geen wondervoetballers, verre van dat zelfs, maar een spelletje vier tegen twee kunnen ook zij echt nog wel met succes spelen. Dat daar geen goed vervolg op kwam, tekende de zwakte van de formatie uit de Koekstad.

De grote vraag is: waarom deze laffe tactiek? Was dat opdracht van trainer Fraser? Dat moet haast wel, want ik kan me niet voorstellen dat de spelers op eigen initiatief zo ver terugzakken. Laat Fraser dan één ding heel duidelijk zijn: dit willen we in Arnhem nooit meer zien. Het kan een keer zijn dat een sterke ploeg als bijvoorbeeld PSV de Arnhemse ploeg naar achteren drukt, maar vrijwillig achteruitlopen en hopen op een counter past niet bij Vitesse en slaat al helemaal nergens op tegen kwaliteitsarme tegenstanders.

Dat het anders kan en moet, bleek in de tweede helft. Die deed gelukkig recht aan de geweldige Airbornesfeer in het stadion en zal de op initiatief van de supporters uit Argentinië overgekomen Juan Silvestre ook goed hebben gedaan. Toen werd wel eerder druk gezet en het tempo opgevoerd. Go Ahead kwam totaal niet meer aan voetballen toe, alleen de hopeloos uit vorm zijnde Antonia kreeg nog twee keer alle ruimte om voor te zetten. Maar ja, die stond dan ook tegenover Ota.

De Japanner blijft mij slecht bevallen. Fraser verkondigt in de media dat hij hem ten faveure van Kruiswijk heeft gepasseerd, omdat hij niet goed met zijn medespelers kan communiceren, maar de waarheid is natuurlijk dat hij verdedigend zwaar tekort komt. Verder brengt hij aan de bal ook nog eens te weinig. Te vaak loopt hij als een zomeravondvoetballer balletjes breed en terug te tikken.

Positief vond ik de inbreng van Tighadouini op de linkerflank. Hij had veel meer dreiging in zijn spel dan de man die hij verving, Nathan, en verdient een basisplaats. Verder deed Baker in de tweede helft eindelijk wat hij zich voor dit seizoen had voorgenomen, dominant spelen. Hij eiste achterin ballen op om het spel te verdelen en verscheen ook nog regelmatig voor de goal van de tegenstander. Zijn doelpunt was een mooie bekroning van zijn goede spel. Dit moet hij vasthouden, dan heeft hij meerwaarde.

In de competitie wacht nu het de laatste weken tegen alle verwachtingen in met scherp schietende FC Twente. In hun ploeg is de achterhoede veruit het zwakste deel. Als Vitesse de lijn van de tweede helft tegen Go Ahead Eagles doortrekt en voluit druk zet op die laatste linie is de kans groot dat de drie punten mee gaan naar Arnhem. De bekerwedstrijd donderdagavond in Amsterdam tegen ASV De Dijk is een ideale gelegenheid om op die manier te spelen en die spelstijl te perfectioneren.

Vitesse-Go Ahead Eagles 2-0

  1. Van Wolfswinkel 1-0, 78. Baker 2-0.
  • Maarten Liesker

    Ik zou niet weten waarom ‘wij dit in Arnhem nooit meer willen zien’. Ik wil een elftal zien dat wint. Als achteruitlopen en counteren effectiever blijken dan met zijn allen naar voren, dan prefereer ik het eerste. Neemt niet weg dat er best een middenweg bestaat tussen massaal vooruit of massaal achteruit, maar het feit dat Fraser na twee zeperds (ADO en Utrecht) voor iets meer zekerheid koos, en zo de nul hield, kan mijn goedkeuring zeker wel dragen.