BTCClicks.com Banner

De blik maar liever richten op de finale.

De “prestatie” van Vitesse in deze wedstrijd, waarin het hele land over de geelzwarte schouder meekeek, valt met geen pen te beschrijven. Natuurlijk, ik zou kunnen spreken over een wanvertoning, een schande, een verschutting of een afgang, maar dat zijn woorden die het armzalige gepruts van de Arnhemse formatie nog onvoldoende aan de kaak stellen.

Zoals ik na twintig minuten eigenlijk al geen zin meer had om nog langer in het stadion te blijven, voel ik er nu niet voor om nog uitgebreid op dit oefenpotje van Feyenoord terug te kijken. Ik richt de blik liever op de bekerfinale van aanstaande zondag. En, voor zover die er al niet was, heeft dit anti-duel daarvoor wel de nodige informatie opgeleverd.

In de eerste plaats is nogmaals schrijnend aangetoond dat Vitesse een buitengewoon zwakke ploeg is, als niet iedereen zich tot het uiterste inzet. Zelfs een paar procenten minder bij deze of gene is al funest voor het niveau, dat sowieso – anders dan menigeen denkt – niet verder reikt dan dat van een middenmoot- en op enkele hele goede dagen subtopploeg.

Dan de informatie over de tegen AZ te kiezen opstelling en speelwijze. Drie spelers in de as, Room, Kashia en Van Wolfswinkel, zijn onomstreden. Hetzelfde geldt op basis van hun prima seizoen voor Kruiswijk en Nakamba en als buitenspeler met snelheid en dreiging voor Rashica. De overige spelers van de selectie, en dat zijn er dus heel wat, kunnen op grond van hun weifelachtige presteren geen aanspraak maken op een basisplaats en mogen blij zijn als ze worden opgesteld.

Qua veldspel geldt dat ook voor Baker, die in mijn ogen nooit het eerste van Chelsea gaat halen, maar die moet Fraser toch maar opstellen. Hij is met zijn traptechniek een van de weinigen die voor gevaar kan zorgen. En laat hem de ballen maar ophalen bij de verdedigers, want als de opbouw van hen moet komen, dan gaat het allemaal te traag, te stroef, te voorspelbaar en vaak ook te slordig.

Verder is te hopen dat Miazga kan spelen, want de lange Amerikaan is het meest geschikt om tegen Weghorst te spelen en heeft ook nog een aardige snelheid en een goede tackle, wapens die tegen de snelle, beweeglijke ploeg uit Alkmaar hard nodig zullen zijn.

Kruiswijk is de aangewezen linksback, want Büttner heeft tegen Feyenoord aangetoond hooguit als invaller in de eindfase te kunnen fungeren. Hij mist nog steeds tempo en scherpte. Aangezien Kruiswijk de snelle Jahanbakhsh tegenover zich gaat krijgen, zal Miazga hem vanuit het centrum moeten ondersteunen. De grillige Iraniër is typisch zo’n speler die Vitesse de das om zou kunnen doen.

Als rechtsback zou ik Diks opstellen. Niet omdat hij zo goed speelt, want dat doet hij niet, maar omdat ik van het verstrooide spel van zijn concurrent, Leerdam, de zenuwen krijg. Aangezien het Vitesse-elftal nou niet bepaald overloopt van creativiteit heeft het op de nummer tien-positie een speler als Nathan of Tighadouini nodig. Beiden draaien een matig seizoen, maar andere opties zijn er niet. Op de linkervleugel zou ik de altijd hardwerkende, technisch vaardige Foor neerzetten. Zijn bijdrage aan het team is vaak te anoniem geweest, maar daar zit verbetering in.

De zaakwaarnemers van Zhang willen hem graag in een grotere competitie dan de Nederlandse stallen, maar laat de Chinees eerst maar eens proberen om in de Eredivisie mee te komen. Tegen Feyenoord kon hij zichzelf absoluut niet aanbevelen.

Resumerend adviseer ik Fraser het volgende elftal op te stellen in De Kuip: Room; Diks, Kashia, Miazga, Kruiswijk; Baker, Nakamba, Nathan; Rashica, Van Wolfswinkel, Foor. Als deze spelers alles geven en het zit een beetje mee, dan kan er een historisch resultaat worden geboekt dat het zeer matige seizoen in één klap goedmaakt. Met minimaal achttienduizend anderen hoop ik op dat feestelijke scenario.

Vitesse-Feyenoord 0-2

  1. Jorgensen 0-1, 28. Jorgensen 0-2.
  • Frans

    een heldere en duidelijk analyse