BTCClicks.com Banner

Een maatje te groot is te zacht uitgedrukt.

“We zijn niet weggespeeld, maar Nice was duidelijk een maatje te groot.” Zo luidde ongeveer de samenvatting van trainer Fraser. Hij heeft geen ongelijk, al zou ik liever vaststellen dat Nice minstens een klasse beter was dan Vitesse. En hoewel dat gezien de begrotingen van beide clubs logisch is, had ik toch op meer inbreng van de Arnhemse formatie gehoopt.

Want Vitesse mocht van Nice regelmatig de bal hebben, dus in die zin is de geelzwarte ploeg niet weggespeeld, maar wat er met de bal werd gedaan was bedenkelijk. En als Nice in balbezit kwam, gooide de Franse equipe er regelmatig voetbalflitsen uit die voor Vitesse niet te volgen waren. Het is eigenlijk even simpel als pijnlijk: de spelers van Nice zijn stuk voor stuk sneller, technischer en hanteren een hoger baltempo.

Dat was te voorspellen, maar toch ben ik teleurgesteld. Er was namelijk ondanks het kwaliteitsverschil meer van te maken geweest als de Vitesse-spelers naar hun mogelijkheden hadden gepresteerd. Het mag niet zo zijn dat Büttner uit vrije positie de bal niet voor de goal krijgt, twee doldrieste, waanzinnige overtredingen maakt, bij de tweede tegengoal na vijf meter al stopt met sprinten, omdat hij de tegenstander toch niet kan bijhouden. Wat is er met deze speler, die geen enkele zelfkritiek kent, aan de hand?

Het kan niet bestaan dat Kashia constant met de bal loopt te dralen en de ene na de andere verkeerde lange bal geeft. Het mag niet voorkomen dat Matavz duels door lauwheid verliest. Weinig speelbare ballen krijgen, is dan geen excuus. Juist als de bal wel komt, moet je dan scherp zijn.

Het zijn voorbeelden, zo kan ik nog wel even doorgaan. De enige die af en toe een glimp van kwaliteit liet zien, was Rashica. Dat is uiteraard zwaar onvoldoende om tegen een klasseploeg ook maar een schijn van kans te maken.

Over twee dagen wacht het duel tegen FC Utrecht alweer. Het zijn, ook voor een columnist, drukke tijden. Het vervelende van deze Europese deceptie is dat er een kans bestaat dat spelers daar iets van meenemen in de volgende wedstrijd. Het voelt namelijk niet jofel als de tegenstander je zwakke plekken zo genadeloos heeft blootgelegd. Het is aan Fraser om het zelfvertrouwen bij zijn mannen op te vijzelen. Gelukkig zal FC Utrecht op dit punt ook niet optimaal zijn na de 1-7 zeperd tegen PSV. Verder is de Stichtse formatie zelfs in goede doen lang geen Nice. Laten we ons daar maar aan vasthouden.

Nice-Vitesse 3-0

  1. Pléa 1-0, 45. Saint-Maximin 2-0, 78. Pléa 3-0.