BTCClicks.com Banner

Een schandalig eerste halfuur en een vernederende wissel.

 Je bent een profclub met ambities en zit dik twee uur in een bus op weg naar een uitwedstrijd. Je stapt uit, doet je warming up en speelt vervolgens een eerste halfuur van een lamlendigheid en armoedigheid die zijn weerga niet kent. Was getekend: Vitesse, de club waarvan trainer en spelers stug blijven volhouden dat er zoveel kwaliteit in de selectie zit. Kwaliteit die er maar niet uitkomt.

Zoals kenners wel weten, is de waarheid een tikje anders. Met de verkeerde tactiek en instelling is Vitesse een ploeg die in de degradatiezone thuishoort. Zijn die voor resultaten onmisbare elementen wel aanwezig dan kan Vitesse met wat geluk de play-offs halen en misschien incidenteel stunten tegen een topploeg. Dat is de realiteit en het moet maar eens afgelopen zijn met die overschatting van de eigen mogelijkheden.

De eerste dertig minuten waren niet gewoon slecht, maar van een niveau waarvoor spelers en trainer zich diep moeten schamen. Eerst de tactiek. Het laffe achteruitlopen had tegen het die dag zeer zwakke FC Twente dan wel resultaat opgeleverd, maar, zoals ik na dat duel al aangaf, dat betekent niet dat dat een goede strijdwijze is. Dat bleek in het hoge noorden wel, want het matige FC Groningen kon het balletje heerlijk rond laten gaan, terwijl Van Wolfswinkel en Rashica of Tighadouini daartussen liepen te rennen in een vier of vijf tegen twee-situatie en (als beoefenaars van het aloude, in de volksmond lullopertje genoemde spelletje) dus nutteloze meters maakten.

Dan de instelling. Te weinig felheid, onvoldoende concentratie en plichtmatigheid in plaats van frisheid bij een groot aantal spelers. Dat valt degenen die het betreft absoluut te verwijten, al denk ik wel dat de tactiek daarbij ook een kwalijke rol heeft gespeeld. Terugdeinzen en alsmaar achter de bal moeten aanlopen, is niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen, maakt de eigen ploeg zwak en de tegenstander sterk. Fraser had met deze tactiek een verkeerde keus gemaakt, maar het pleit in ieder geval wel voor hem dat hij dat na een halfuur rechtzette. En zie, toen Vitesse 4-4-2 ging spelen en lef en inzet ging tonen, bleef van de dadendrang van FC Groningen niet veel over. Dat verkwanselde eerste halfuur is de zoveelste les die dit Vitesse krijgt. Hopelijk wordt daar lering uit getrokken, want dit mag nooit, ik herhaal, nooit meer gebeuren.

Nog even een paar kanttekeningen bij spelers. Vitesse mag Rashica wel dankbaar zijn dat het toch nog een punt aan de wedstrijd overhield. Hij speelde wél de hele wedstrijd fris en goed en was de enige die constant voor dreiging en gevaar zorgde. Leerdam heb ik een aantal keren vervloekt vanwege vreemde acties, maar deed in de loop van de wedstrijd steeds meer goede dingen. Dat blijft toch een raadselachtig wisselvallige speler, die symbool staat voor de labiliteit van Vitesse.

Dan debutant Calor. Hij moest in het begin duidelijk wennen aan het tempo en werd ook niet geholpen door het labbekakkerige gedoe om hem heen. Later kwam hij er wat beter in en werd in ieder geval duidelijk dat hij kan voetballen.

Tenslotte Kashia. Hij was niet beter of minder dan de rest, maar werd door Fraser in de rust gewisseld. Of, beter gezegd in het geval van de aanvoerder en het boegbeeld van het team: geslachtofferd. Voor mij is de grote vraag waarom deze speler die vernedering moest ondergaan. De verklaring achteraf van Fraser dat hij onvoldoende leidinggaf en ook maar eens moest worden geprikkeld, vind ik in ieder geval een misplaatst voorbeeld van psychologie van de koude grond.

FC Groningen-Vitesse 1-1

  1. Leerdam (e.d.) 1-0, 49. Foor 1-1.
  • Goran

    Zoals (bijna) altijd, een goede en scherpe analyse van (vooral) tekortkomingen van heel Vitesse en z’n trainer in bijzonder. Ik vind al vanaf zijn eerste wedstrijd dat Fraser tactisch te terughouden is, een opportunistische trainer zonder visie en echte lef. Daarom vrees ik, wat dit seizoen betreft, het ergste. Dat zij juist hem als ons hoofdtrainer gekozen hebben, is in mijn ogen zoveelste fout van de bestuurders (Allach, De Wit…) van ons club. ik vind daarom dat zij als eerste het veld op moeten ruimen. Vertrekken, dus, heren de zakkenvullers, Allach en De Wit! Goran