BTCClicks.com Banner

De voorwaarden om te presteren.

Deze wedstrijd heeft een aantal dingen duidelijk gemaakt. Zoals ik aan het begin van het seizoen voorspelde, heeft de Vitesse-ploeg die in Amsterdam aan de start verscheen, de kwaliteiten om in deze competitie hoge ogen te gooien. Daarvoor is een aantal zaken nodig. Er moet strijdlust zijn bij iedereen, de organisatie moet kloppen, er moet met flair worden gespeeld en iedereen moet zijn taken naar behoren uitvoeren. Verder moeten Serero en de drie huidige spitsen aanwezig zijn. In de eerste helft werd aan deze voorwaarden voldaan en dan kunnen de mannen van Fraser het iedere ploeg moeilijk maken.

In de tweede helft van dit duel werd helaas bevestigd dat de selectie in de breedte op bepaalde posities (nog?) niet sterk genoeg bezet is. Als sleutelfiguur Serero er niet (meer) bij is, wordt de ploeg op slag een heel stuk zwakker, wie hem ook vervangt. Als één of meer van de vaste spitsen uitvalt, komt er geen gelijkwaardige opvolger binnen de lijnen. Castaignos zou dat moeten zijn, maar is het tot nu toe op geen stukken na. Een belangrijke vraag dit seizoen zal zijn of een aantal middenvelders en spitsen in de selectie snel stappen vooruit zal kunnen maken.

Het resultaat uit bij Ajax is schitterend en op grond van de eerste helft ook verdiend, maar het zou zo fijn zijn geweest als deVitesse-supporters niet tot de laatste seconden in de zenuwen hadden hoeven te zitten. Dat was nu wel het geval, omdat het spel onrustiger en slordiger werd. De bal werd telkens veel te snel verloren, mogelijkheden om tegen de driemans-verdediging van Ajax een allesbeslissende counter te plaatsen, werden telkens al in de knop gebroken. Er had in de eindfase maar één balletje verkeerd hoeven te vallen en er waren volstrekt onnodig twee dure punten verspeeld.

Dat de niets toevoegende Castaignos voor Linssen kwam, zal wel met de neusblessure van de Limburger te maken hebben gehad. De wissel van Rashica voor Van der Werff begreep ik echter totaal niet. De sterk spelende rechtsbuiten had de Ajax-defensie met zijn snelheid nog flink pijn kunnen doen, het inzetten van Van der Werff gaf alleen schijnzekerheid. Alleen maar achteruitlopen is al vragen om moeilijkheden, met Van der Werff en zijn beruchte slippertjes smeek je daar bijna om. De tegengoal viel hem weer aan te rekenen, want het slaat nergens op om een bal in een vol strafschopgebied voor de keeper te laten lopen, terwijl je geen idee hebt wie er in je rug zijn of komen.

Nog even wat kanttekeningen bij enkele spelers. Faye heeft het als vervanger van Büttner heel redelijk gedaan. Hij heeft het voordeel dat hij behoorlijk snel is en door zich sober op zijn verdedigende taak te concentreren, wist hij Kluivert uit de wedstrijd te houden. Zijn collega op de andere vleugel, de door menige internet-cynicus ten onrechte verguisde Dabo, degradeerde de normaal gevaarlijk dribbelende Youness zelfs tot figurant, vaak in tactische samenwerking met Rashica. De Chelsea-huurling mag dan weleens een verkeerde voorzet geven, hij heeft wel snelheid, atletisch vermogen en een behoorlijke techniek. Hij heeft de kortzichtige criticasters met zijn prestaties tegen Lazio en Ajax volledig te kijk gezet.

Het centrale duo Kashia en Miazga vond ik sterk spelen. Matavz liep te veel buitenspel en was in de tweede helft te laconiek in de duels. Dat hij van waarde is, is natuurlijk duidelijk, maar hij kan en moet nog een stuk beter.

Er wachten nu al snel zware duels tegen Nice en FC Utrecht. Dat zijn ontmoetingen die niet alleen hoogst interessant en uitdagend zijn, maar ook nadere informatie zullen geven over de kracht en de mogelijkheden gedurende de rest van het seizoen.

Ajax-Vitesse 1-2

  1. Kashia 0-1, 45. Rashica 0-2, 83. Viergever 1-2.