BTCClicks.com Banner

Ajax heeft door een hemeltergend slecht optreden zijn tweede nederlaag van het seizoen geleden. Vitesse rekende al voor rust af met de inspiratieloze ploeg van trainer Marcel Keizer: 1-2.

Ondanks zijn drie doelpunten in de KNVB Beker tegen Scheveningen moest Kasper Dolberg weer op de bank plaatsnemen bij Ajax. Klaas-Jan Huntelaar begon daardoor in de spits. Vitesse reisde voor de tweede keer in een week tijd af naar Amsterdam. De ploeg van trainer Henk Fraser had wat goed te maken na de bekerblamage tegen de amateurs van Swift.

De eerste twintig minuten waren rommelig in de ArenA, maar uit de eerste de beste kans was het direct raak voor Vitesse. De door Ajax slecht gedekte Guram Kashia kopte een vrije trap achter André Onana: 0-1. Ajax, dat toch al een moeizame seizoensstart kent, was het daarna volledig kwijt. Het geduld van het Amsterdamse publiek was al snel op en al gauw klonken er striemende fluitconcerten.

Het drama voor Ajax werd na een half uur nog erger, toen Matthijs de Ligt na een harde botsing met Tim Matavz het veld per brancard moest verlaten. De verdediger werd vervangen door Dolberg. Daarmee probeerde Keizer ook aanvallend wat te forceren, want Ajax had tot dat moment nog geen schot op doel gelost. Daar kwam tien minuten voor rust verandering in, toen Justin Kluivert Vitesse-doelman Remko Pasveer testte. Vitesse bleef echter simpel overeind en sloeg voor rust zelfs nog een keer toe.

De veelvuldig balverlies lijdende Hakim Ziyech verspeelde de bal op het middenveld, waarna Milot Rashica werd weggestuurd. De aanvaller kapte Mitchell Dijks simpel uit en liet Onana met een schot in de korte hoek kansloos: 0-2. Tijdens de rust, waarin er door het teleurgestelde Ajax-publiek afscheid genomen werd van Davy Klaassen, wisselde Keizer Donny van de Beek voor Lasse Schöne.

Vijf punten achterstand
Aan het begin van de tweede helft kregen beide ploegen kansen op treffers. Vitesse was dichtbij via Matavz, terwijl schoten van Dolberg (redding Pasveer) en Ziyech (net naast) aan de andere kant dreigend waren. De grootste kans was na 65 minuten voor Huntelaar, maar de spits had pech dat zijn schot op de paal kwam. Acht minuten voor tijd was het alsnog raak. De Vitesse-defensie stond te slapen bij een matige voorzet van Ziyech, waardoor Nick Viergever raak kon koppen: 1-2.

Echt wankelen deed Vitesse daarna echter niet meer. Ajax heeft door de nederlaag al vijf punten minder dan PSV. Vitesse volgt de koploper op twee punten.

Bron: De Telegraaf